Pohankový chlieb

Tento chlebík je z pohankovej múky. BEZ PŠENICE!

  • INGREDIENCIE

  • 400g pohanková múka
  • 400ml voda izbovej teploty
  • 1 sušené droždie
  • 1 ČL krystáľový cukor
  • 1 ČL mletá rasca
  • 1 ČL soľ
  • 1 ČL ocot
  • 1 PL rastlinný olej

POSTUP

Vo vode si rozpusti cukor a pridaj k nemu sušené droždie. Pekne to spolu pomiešaj a pridaj múku, rascu, ocot, olej a úplne na koniec daj soľ. Mixérom vyšlahaj hladké cesto, trvá to cca 3 minúty, kým sa ingrediencie pekne spoja a vznikne vláčna hmota. Do podlhovastej formy si daj papier na pečenie a cesto do nej vylej. Nechaj ho kysnúť prikryté utierkou na teplom mieste tak 25-30 minút. Medzitým si vyhrej rúru na 225 stupňov na programe „hore-dole“. Chlebík daj do rúry a peč ho 10 minút, potom rúru vyvetraj a dopekaj na 180 stupňov ďalších 40 minút. Počas pečenia si chlebík kontroluj. Keď mu vrch zhnedne, tak odstráň okraj formy a papier. V polke pečenia chlebík prevráť a odstráň papier aj zo spodu. Taký otočený ho potom dopekaj zvyšok času. Nechaj ho vychladnúť na mriežke a krájaj až po vychladnutí.

Čas pečenia: 40 minút