Mrkvový koláč

Keď nemôžeš jesť bielu múku, upeč z inej… 

Po novom nemôžem už ani vajíčka, takže je aj bez vajca 😀

V prvom rade – ja rada používam odmerky typu, kde je napísané množstvo mililitrov… Vychádzajú z mierky kde 1 šálka má objem 250ml.

  • INGREDIENCIE

  • 125ml teffovej múky (pol šálky)
  • 125ml pohánkovej múky (pol šálky)
  • 60ml rastlinného oleja (1/4 šálky)
  • 2 mrkvy (cca 200g nastrúhanej na jemno)
  • 240ml kryštáľového cukru (3/4 šálky)
  • 240ml ovsených vločiek
  • 7g psyllium + 90ml vody (náhrada 2 vajec)
  • 1 vanilínový cukor
  • 1 KL sódy bicarbóny
  • 1 KL prášku do pečiva
  • 1/2 KL škorice
  • 100ml rastlinného mlieka (použila som ovsené)
  • rastlinný tuk na vymastenie formy na pečenie (Hera alebo Palmarín)

POSTUP

Na suchej panvici si opraž ovsené vločky a nastrúhaj si mrkvu na jemno.

Spolu zmiešaj obe múky, cukor, prášok do pečiva, sódu bicarbónu, vanilínový cukor, škoricu. Pekne to premiešaj.

Priprav si psyllium, čiže zmiešaj 7g psyllia a 90ml vody. Nahradí ti to v recepte 2 vajíčka. A pridaj to spolu s olejom k už zmiešaným ingredienciám. Potom ešte pridaj mrkvu, opražené ovsené vločky (nemusia byť úplne vychladnuté) a rastlinné mlieko.

Vypracuj cesto. Vymasti si formu na pečenie a prehoď tam to cesto. Uhlaď povrch – HOTOVO.

Rúru si predhrej na 180 stupňov. Ja pečiem na programe „hore/dole“. 

Čas pečenia: 30 minút (pre istotu si to stráž, každá rúra pečie inak)

Ak to chceš ešte posunúť trošku ďalej, tak ho môžeš natrieť marmeládou a poliať čokoládou. BON APPÉTIT 😀